Românii care vor primi vouchere de 15.000 de lei. Ce trebuie să facă acum și cine sunt aceștia

de: Cojocaru Cristian
04 03. 2023

Românii vor primi vouchere în valoare de 15.000 de lei, după cum au anunțat reprezentanții Ministerului de Justiție. Află ce categorie de persoane va putea beneficia de banii oferiți de către stat.

Ministerul de Justiție a venit cu un anunț la adresa celor care au fost victimele unor violențe potrivit căruia aceștia vor primi tichete din partea statului în valoare de 15.000 de lei. Condițiile ca o persoană să poată beneficia de aceste vouchere constau în faptul că acesta trebuie să fi fost victima unor violențe și să depună o cerere la Ministerul Justiției. Tichetele respective vor fi ulterior livrate în termen de 3 zile de la data când a fost depusă cererea.

„Noutatea pe care o aduce acest proiect reprezintă un avans care poate fi acordat în limita a cinci salarii minime care poate fi folosit pentru a acoperi cheltuieli de hrană, transport, medicale, igienă, uz personal”, a afirmat avocatul Gabriel Ursu.

Românii care au fost victime vor primi vouchere din partea statului

Anterior, victimele violențelor primeau despăgubiri doar după ce un proces penal era deschis. Acest proiect are drept scop compensarea românilor care trec prin momente grele, în urma violențelor.

„Proiectul operaționalizează prevederile Legii nr. 230/2022 de consolidare a ANABI, prin care a fost instituit Mecanismul naţional de susţinere a prevenirii criminalităţii, un fond care reutilizează în interes social activele confiscate în cadrul procesului penal.

Introducerea acestui mecanism de compensare, sub formă de vouchere, va contribui la simplificarea acoperirii nevoilor urgente ale victimelor, de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente, materiale sanitare etc. Prin acest proiect este stabilită metodologia necesară pentru emiterea, distribuirea și decontarea acestor vouchere”, au transmis reprezentanții Ministerului Justiției.

Cele mai recente cifre care reies din datele instituțiilor arată că în anul 2022, numărul victimelor violenței a crescut în comparație cu anul 2021. Astfel, organele de Poliție au emis 11.891 de ordine de protecție provizorii, dintre care 4.718 au fost transformate de către instanțe în ordine de protecție.

În aceeași perioadă de timp, polițiștii au intervenit în 81.397 de cazuri de violență domestică, iar dintre acestea, peste 37.000 au fost în mediul urban, iar restul în mediul rural. În perioada ianuarie – noiembrie a anului 2022, faptele penale din sfera violenței domestice au crescut cu 13,4% în comparație cu anul anterior.